Sponsor ads: Jom klik2

;

Monday, November 2, 2009

Cerita balik dari KL...Salam sayang aku buat para pembaca, pelawat setia ke blog falcon ini..
Hari ini aku ingin berkongsikan sedikit kisah perjalanan ke kl..sikit jer taw.. mula perjalanan aku merancang nak pergi berdua dengan member seb
ab atas urusan kerja. tapi siot punyer member batal saat2 akhir.

Dengan hati yang cekal dan tabah aku memandu seorang ke kl.dengan tujuan kerja yang sama la. Pada masa yang sama aku ke sana dengan tujua
n untuk mencari ketenangan.Tapi dalam perjalanan kali ini aku dapat mempelajari sesuatu yang tiada ternilai dengan wang ringgit.

Sebenarnya ketenangan yang aku cari sebenarnya ada pada diri aku sendiri. dan pada jiwa2 korang2 jugak. tidak perlu berbelanja tinggi untuk mencari erti sebuah ketenangan dengan membayar ratusan ringgit menyewa hotel2 mewah, di mana2 tempat percutian.

Kerana ketenangan yang sebenar ialah solat dan zikir kita pada ALLAH. bila kita solat dan banyakkan zikir. Ketenangan itu akan datang dengan sendirinya. tanpa perlu mengeluarkan wang yang beribu2..tanpa perlu pergi jauh dari semua orang, tanpa perlu menjadi seorang yang pendiam.

harga sebuah ketenangan terletaknya pada ha
ti dan jiwa kita yang sering mengingati ALLAH. Dengan megerjakan solat dan zikir. Selebihnya lakukan sedekah sekiranya ade rezeki yang lebih. Sedekah bermaksud membelanjakan sedikit wang yang hasil titik peluk kita ke jalan ALLAH. Berikan pada mereka yang memerlukan.contohnya rumah anak yatim..

Semakin kita lupa DIA, dan semakin itulah ALLAH akan melupakan kita. Aku bukan seorang yang alim untuk mendakwahkan sesiapa. ape yang aku tulis kali ini ape yang rasa rasa dan alami. jika pada pandangan korang ape yang aku tulis ini salah,xpe aku faham ..setiap dari kita ade jalan dan fahaman masing2. namun yang penting kita sedar dan akui asal usul serta sejarah hidup kita.

Aku jugak manusia biasa yang tidak akan pernah lari atau lekang dari melakukan kesilapan. Sudah menjadi lumrah di dunia tiada seorang pon yang sempurna. Yang penting kita sentiasa ingat pada ALLAH. itulah ketenangan yang sebenarnya..

Nabi saw bersabda :"Zuhudlah kamu kepada dunia,nescaya kamu akan di cintai manusia.dan zuhudlah kamu kepada perkara yang menjadi kecintaan manusia,nescaya kamu akan di cintai Allah..(hadis riwayat Bukhari)
syukuri nimat yang diberi.. Amalkan doa ini.InsyaALLAH.simpan lah doa ini ye kawan2..

No comments:

;