Sponsor ads: Jom klik2

;

Wednesday, October 21, 2009

'Rasul melayu' kena penjara

'Rasul melayu' kena penjara - Abdul Kahar dijel 10 tahun, 6 sebatan serta denda RM16,500


RUMAH tempat persembunyian Abdul Kahar di Sungai Long, Hulu Langat sebelum dia ditangkap sewaktu bersarapan pada masa umat Islam berpuasa pada pagi Ramadan, 16 September lalu.


SHAH ALAM - Mahkamah Tinggi Syariah di sini semalam menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun, enam kali sebatan dan denda sebanyak RM16,500 ke atas Abdul Kahar Ahmad yang mendakwa dirinya 'Rasul Melayu' atas lima kesalahan berkaitan ajaran sesat.

Bagi memastikan dia benar-benar insaf sebelum kembali ke dalam masyarakat, mahkamah yang sama turut mengarahkan Abdul Kahar, 59, dihantar ke Pusat Pemurnian Akidah Baitul Iman, Hulu Yam Bharu dekat sini pada enam bulan terakhir hukuman penjara.


Abdul Kahar


Hakim Syarie Abu Zaky Mohammad berkata, Abdul Kahar telah melakukan kesalahan berat dan melampau serta menghina agama dan pemerintah sebagai ketua agama Islam di negara ini.


Abu Zaky


Sewaktu membawa penghakiman setebal 55 muka surat selama hampir dua jam bermula pukul 11.15 pagi itu, Abu Zaky juga menegaskan bahawa kesalahan bekas pekerja Zoo Negara itu menjerumuskan masyarakat dalam ajaran yang bertentangan dengan Islam.

"Pada umur 59 tahun, dia (tertuduh) sepatutnya berfikiran waras dan menunjukkan kematangan sebagai orang dewasa.

"Walaupun jahil tidak sepatutnya tertuduh sewenang-wenangnya membawa pengajaran yang salah,'' tegasnya.

Mengenai pengakuan Abdul Kahar bahawa dia sudah bertaubat, hakim itu berpendapat tertuduh insaf bukan atas kerelaan sendiri tetapi selepas dia ditangkap.

4 comments:

ZARA 札拉 said...

Bagus!

Geram betul dengan manusia itu~

zisya said...

alhamdulillah
www.softwaredatabase.co.cc
www.seemybooks.co.cc
www.freetemplatesblogger.co.cc
www.artphotoshop.co.cc

falcon said...

yeeehaaaaa marah betul zara erk? hukhuk mmg ptt pon.pdan muka die kn..

falcon said...

hai zisya.: thanks for the komen..

;